Navigate / search

Workshop de fotografie la #ATRA Doftana

Pe zi ce trece îmi dau seama că microbul fotografiei mă prinde din ce în ce mai mult. Visez la ziua în care voi putea să fac poze care să surprindă într-o fracțiune de secundă o mică parte a vieții și să transmită un mesaj cu impact puternic. Cu alte cuvinte aș vrea să trec peste etapa în care trebuie să fac o mie de poze ca să îmi iasă una decentă, iar workshop-ul de la #ATRA Doftana m-a ajutat să fac un mic prim pas în această direcție.

Alex Filip de la Eventur a avut inspirația de a-l chema pe Valea Doftanei pe Dragoș Asaftei. Dragoș are aproape 20 de ani, dar fotografiază cam de pe la 14. E o persoană cu mult bun simț și cu o mare pasiune pentru aparatul de fotografiat. E atât de mare pasiunea încât nu se dă în lături nici de la chestiuni mai aventuroase.

Mi-a povestit cum a zburat cu avionul pe deasupra Transilvaniei pentru a face poze și cum s-a rotit pe pista de aterizare din cauza zăpezii foarte mari sau cum s-a suit într-un alt avion cu un bătrânel de 85 de ani care își construise singur aparatul de zbor ce tremura din toate încheieturile sau cum după o escapadă cu balonul, vântul puternic a măturat nacela care a distrus cultura de usturoi a unui țăran.

În cele două zile în care a stat cu noi la ATRA (a trebuit să dea o fugă și pe la București pentru a fotografia un eveniment al KLM), nu a reușit să ne transforme în profesioniști. Nici nu avea cum. A reușit, însă, să ne mai familiarizeze cu fenomenul. Și chiar am prins din zbor câteva dintre trucurile sale. Unele țin de setările aparatului, altele de programele de editare. Știu multă lume care e împotriva unor astfel de programe pe motiv că ”pozele nu mai sunt reale”, dar mi-a plăcut cum a pus Dragoș problema, ceva de genul ”dacă îți faci curat în cameră, de ce nu ți-ai face și în poze?”

Și pentru că a fost un workshop de fotografie în urma căruia am rămas cu o zestre măricică de poze (ca de obicei), aș vrea să vă spun povestea celor trei zile de pe Valea Doftanei mai mult prin intermediul imaginilor, decât al cuvintelor.

Iar povestea începe la barajul Lacului Paltinu, unde am făcut un scurt popas și am putut vedea pericolul pe care îl reprezintă omul pentru natură

 Apoi am identificat și o posibilă sursă: românul cu obrazul gros, care mai are puțin și intră cu mașina în lac

 

În cele din urmă am ajuns la pensiunea ATRA Doftana în formula completă

 unde am fost primiți cu pahare lungi cu picior

 Apoi a urmat prima parte a unei orgii culinare. De calitate!

Foto: Dragoș Asaftei
Foto: Dragoș Asaftei

După masă, Dragoș ne-a explicat câteva dintre tainele aparatului de fotografiat…

… și ne-am pus pe fotografiat

Fiecare a încercat să găsească acel unghi original care să îl transforme într-un guru al fotografiei

 

A urmat un raid în curtea pensiunii, căruia i-au căzut victime frăguțele din dotare

 Am admirat peisajele fabuloase care se văd din curtea pensiunii…

…și arhitectura specială cu care a venit pe lume ATRA

 Și a venit din nou ora mesei și a unor preparate delicioase

Foto: Dragoș Asaftei
Foto: Dragoș Asaftei

Seara am făcut un foc de tabără…

 

 … pe care, însă, nu l-am putut fotografia prea mult, pentru că Florin Arjocu ne-a învățat un joc care ne-a ținut mai mult cu ochii închiși. Și când jarul s-a stins ne-am retras în livingul spațios al pensiunii, unde am mai stat la povești la căldura șemineului uriaș din mijlocul camerei.

A doua zi de dimineață m-am trezit cu ochii pe lac…

…și înainte de micul dejun am aruncat o privire pe tablourile din pensiune (expozițiile sunt o constantă la ATRA)

Apoi am stat de vorbă cu un ”artist”. Nu, nu cu autorul tablourilor de pe pereți, ci cu cel al tablourilor din farfurii: Paul Pricope, managerul pensiunii ATRA și un bucătar de nota 10:

 

În scurt timp, însă, au început pregătirile pentru călătoriile pe munții din zonă (scuzați calitatea slabă a pozei, dar ATV-iștii erau greu de ținut în frâu)

Am făcut un off-road în toată regula și am trecut prin niște păduri superbe

și ne-am întâlnit cu o herghelie de cai ce făceau aerul să vibreze cu nechezatul lor

Apoi am urcat pe un deal ceva mai mic

unde le-am putut arăta vacilor ultimele tendințe de pe piața smartphone-urilor

și de unde Valea Doftanei ni s-a dezvăluit în alte culori și forme

Drumul a continuat apoi pe alte cărări de munte, pe unde stomacul țipa că el vrea să plece acasă pentru că nu mai rezistă la pin-ball-ul de pe drumul forestier

Și am ajuns la o stână unde se face un produs specific Văii Doftanei (nu e nici brânză, nici cașcaval – e cașcavea)

Am văzut cum se mulge laptele…

 

…și ne-am înghesuit să mâncăm niște cașcavea cu mămăligă bună, aburindă :D

 

Aici e mămăliga!

 

N-am ratat ocazia de a sta de vorbă cu ciobanul despre cașcavea

 Și apoi am pornit-o înapoi spre pensiunea ATRA Doftana

 Iar când am ajuns la ATRA ne-am așezat din nou la… masă!

Foto: Dragoș Asaftei
Foto: Dragoș Asaftei

Obosiți după drum, am mai stat un pic la povești și am mers la culcare. A doua zi de dimineață, însă, ne-a trezit un miros puternic de ploaie:

 

Dragoș a profitat de ocazie pentru a ne mai lumina în ale fotografiei și ne-a explicat cum se editează pozele

 

Apoi, Dragoș mi-a cerut pelerina de ploaie și s-a dus să facă poze. Nu l-am prins în cadru, dar am surprins diluviul de afară

 Când ne-am luat ”la revedere” de la ATRA Doftana, ploaia se mai domolise. Pentru că nu am o poză care să ilustreze mai bine momentul despărțirii și pentru că scriu acest text la o oră înaintată, nu pot decît să spun: ”Noapte bună, tuturor!”

ATRA Doftana noaptea
ATRA Doftana noaptea

P.S. Nu am inclus în acest articol cea mai bună poză pe care am făcut-o în aceste zile. Alex Filip de la Eventur ne-a rugat pe toți să nu ne promovăm cele mai bune poze, pentru că ele vor fi incluse într-un concurs, unde puteți vota până pe 9 iunie fără să fiți influențați. Așadar, nu uitați să votați poza cu …!

#ATRADoftana a fost un eveniment organizat de Eventur, in colaborare cu Pensiunea ATRA, Sony Romania si Miraj Sun Travel.

 

danvasiliu

Comments

Lucian Hirsu
Reply

Foarte frumoase poze…Citesc articolele voatre ale celor care ati participat la workshop si cand ma uit la pozele cu mancare, inund tastatura… :)

danvasiliu
Reply

:)) Cam ai dreptate, Cezar. Era Florin peste tot. In hamac, pe ATV, lungit pe pajiste, la fragute. A fost greu sa gasesc si poze fara el :))

Florin
Reply

Dane, data viitoare, ca să nu fiu în fotografii, vin fără hamac, nu merg cu ATV-ul, nu mănânc căpșuni. Și nici nu mai dau mâncare la caii de pe golul alpin :p Parol! :p

danvasiliu
Reply

:)) Dar sa nu uitam tablele :D Oricum, poza cu hamacul e dementiala. Nu stiu de ce nu apare in concurs!

Imperator
Reply

Aoleo, si l-ati pozat si pe Arjocu ? Acolo cred ca a fost munca de editare la greu

Florin
Reply

Cezar a fost primul la comentarii pe Facebook. Cezar este comentator șef și aici. Eu aș zice că e invidios ;)

dragosphoto1
Reply

Mulțumesc pentru cuvintele frumoase, Dan! :-) A fost o plăcere să vă cunosc!

danvasiliu
Reply

Pai, Dragoș, le meriți din plin! Te admir sincer și sper să putem colabora cândva! :)

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!