Navigate / search

Transportul în Londra

Ați ajuns la Londra. Sunteți fie pe aeroportul Heathrow, fie pe cel din Luton. Aveți în față câteva zile de vacanță, de care vreți să profitați la maximum, fără să vă bateți prea mult capul cu transportul prin oraș și fără să plătiți sume mai mari, doar pentru că nu cunoașteți sistemul. Care sunt variantele pe care le aveți la dispoziție?

În primul rând, e foarte important să achiziționați un Oyster Card, pentru că înjumătățește prețurile. Poate fi cumpărat de la orice ghișeu din stațiile de metrou și costă 5£, bani pe care îi puteți recupera în momentul plecării din țară. Dați Oysterul înapoi la ghișeu și vi se dau banii.

După ce ați cumpărat Oysterul, aveți două variante. Fie depozitați pe el o sumă la alegere, fie cumpărați un abonament pe 7 zile. Dacă stați la Londra doar un weekend, e mai avantajos să puneți pe Oyster în jur de 25£. Dacă stați o săptămână ieșiți mai ieftin dacă luați un abonament pentru 7 zile, care costă 30,40£.

Aceste prețuri sunt valabile pentru zonele 1-2. Ce sunt aceste zone? Londra este împărțită în 9 zone tarifare. Centrul, unde se află majoritatea obiectivelor turistice, e încadrat în zona 1. Numărătoarea continuă apoi înspre periferii, care se află în zona 9. Cu cât te îndepărtezi de centru, cu atât prețul unei călătorii este mai mare.

Spre exemplu, o călătorie cu metroul prin zona 1 costă 2,10£ în orele care nu sunt de vârf. Din centru până la aeroportul Heathrow, aflat în zona 6, călătoria costă 3£.

E important de reținut că tarifele variază în funcție de ore. Între 6.30-9.30 și între 16.00-19.00 se consideră că sunt ore de vârf și se taxează diferit. Spre exemplu călătoria de la/către aeroportul Heathrow, va costa între aceste ore 5£, spre deosebire de doar 3£ în restul zilei, după cum am exemplificat mai sus (zona 1 este singura care are același tarif – 2,10£ – indiferent de oră)

Prețurile, reamintesc, sunt valabile doar cu Oyster Card, o călătorie simplă costând 4,50£ în zona 1 (față de 2,10£ cu Oyster) și 5,50£ de la/către Heathrow (față de 5£ la ore de vârf și 3£ în restul zilei cu Oyster).

De reținut că în cazul în care optați să puneți o anumită sumă de bani pe Oyster, indiferent de numărul de călătorii pe care le efectuați într-o singură zi, nu puteți fi taxați mai mult de 8,40£ în orele de vârf și 7£ în afara lor, în zonele 1-2. Spre exemplu, dacă ați efectua 5 călătorii cu metroul în intervalul 10.00-16.00 în zona 1, în mod normal acestea ar costa 10,50£ (5×2,10£), dar de pe Oyster nu vi se vor lua decât 7£ (dacă efectuați cel puțin o călătorie în timpul orelor de vîrf, plafonul crește la 8,40£).

Haideți să luăm un exemplu practic și să zicem că stați la Londra de joi până duminică, în zona 1. Pentru a simplifica lucrurile voi folosi doar tarife din afara orelor de vârf. Așadar, o să aveți nevoie de două drumuri dinspre și înspre aeroport, care vor costa 6£. Apoi, joi mai efectuați alte 2 călătorii cu metroul (4,20£). Vineri și sâmbătă mai mergeți de câte 4 ori (8,40£ pe zi, dar se aplică plafonul de 7£). Duminică aveți doar drumul către aeroport pe care l-am contabilizat mai sus. În total, trebuie să puneți pe Oyster 24,20£. (pentru tarifele pe mai multe zone, intrați aici)

În cazul în care stați 7 zile și optați pentru abonamentul săptămânal de 30,40£ pentru zonele 1-2, nu uitați că tot trebuie să mai puneți pe Oyster încă 6£ pentru aeroport. Cu abonamentul puteți călători oricând și în orice zonă și cu autobuzele, fără să plătiți nimic în plus. Tot ce trebuie să faceți este să atingeți Oysterul de zona de taxare.

Dacă ați optat pentru o anumită sumă pe Oyster, o călătorie cu autobuzul costă 1,40£. În cazul în care, să zicem, ați efectuat deja 4 călătorii cu metroul și ați depășit plafonul de 7£, nu veți mai fi taxați nici în autobuz.

În cazul în care aveți nevoie să călătoriți doar într-o singură zi, pentru a nu mai achiziționa un Oyster Card, puteți opta pentru un Travelcard de o zi, care costă 8,80£ dacă îl luați în orele de vârf și 7,30£ în restul zilei. La urcarea în autobuze cu acest Travelcard, nu trebuie decât să îl arătați șoferului. Copiii sub 11 ani circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun.

Dacă aterizați pe aeroportul din Luton, detaliile de mai sus se aplică întocmai. Singura diferență ține de cum să ajungeți de la aeroport la hotel. Există trenuri care pleacă din 10 în 10 minute și vă lasă în gara St Pancras Intl. Biletele costă în jur de 27£ (prețurile variază ușor în funcție de modul în care achiziționați biletele).

Mai există și varianta autocarelor și microbuzelor. Sunt două companii care operează în zonă, Green Line (autocare) și EasyBus (microbuze), la un interval de circa 15 minute și care ajung în diferite zone din centrul Londrei. Prețurile variază pentru o călătorie dus-întors între 18 și 25£ (în funcție de oră și de compania aleasă). Biletele pot fi cumpărate online sau la fața locului.

Dacă aterizați pe Heathrow și vreți să ajungeți mai repede în centru, puteți alege și varianta Heathrow Express (20£ dus sau 34£ dus-întors pt adulți; 10£, respectiv 17£ pentru copii). Prețurile sunt valabile pentru biletele cumpărate online sau la automatele din gară. Dacă le cumpărați în tren sunt 25£ – 39£ pentru adulți și 12,50£ – 19,50£ pentru copii.

În cazul în care optați pentru un taxi ”negru”, o călătorie de la Heathrow până în centru ar putea să ajungă înspre 80-90£. O variantă cam la jumătate de preț ar fi să apelați la o companie de ”minicabs”, însă trebuie făcută rezervare prin telefon și uneori comunicarea poate fi îngreunată de faptul că șoferii nu vorbesc foarte bine limba engleză.

Dacă sunteți genul sportiv, o variantă ieftină de deplasare prin centrul Londrei sunt bicicletele. Pentru ”Boris bikes” plătești 2£/zi sau 10£/săptămână sub forma unei taxe de acces, la care se adaugă timpul efectiv pentru care ați închiriat bicicleta. Dacă o returnați în 30 de minute, nu mai plătiți nimic. (puteți să mergeți 30min, returnați bicicleta, apoi o luați din nou 30min etc. pentru a evita alte costuri). Pentru o oră plătiți 1£, pentru 2 plătiți 6£ (mai multe tarife aici)

Nu trebuie să returnați bicicleta în același punct de unde ați luat-o, pentru că există mai multe spații de închiriere răspândite în oraș. Nu vă trebuie decât un card de credit sau de debit. E important să nu uitați că la Londra se circulă pe partea stângă și că datele de pe card sunt stocate și veți fi taxat dacă nu o returnați în 24h sau dacă o aduceți avariată.

În fine, dacă sunteți genul și mai sportiv, cea mai ieftină variantă e mersul pe jos și așa s-ar putea să descoperiți locuri la care nici nu v-ați gândi în metrou sau autobuz.

Comments

Andra Uritu
Reply

dar o calatorie din zona 2 catre zona 1 in perioada off peak cat costa??
ca pe un alt site gasit de mine scria ca £1.80
dar daca doar in zona 1 costa £2.10, presupun ca zona 1 si zona 2 ar fi trebuit sa fie mai scump, nu?

Daniela
Reply

Buna seara, imi puteti spune cum se poate ajunge si din aeroportul Stansted in centrul Londrei.?

Multumesc anticipat

Daniela

Andra Uritu
Reply

Probabil ca raspund cam tarziu, dar macar acum:
Eu voi pleca de la statia Stansted Airport Station (de la aeroport la statie mergem 4 min pe jos) si apoi iau trenul catre Totenham Hale. Apoi merg pe jos pana la statia de metrou Totenham Hale (aprox 3 min)
De acolo luam metroul pana la hotel (noi mergem la unul in apropierea statiei Green Park, de unde mergem 10 min pana la hotel pe jos.
Green Park e aproape de centrul Londrei.
Cat despre preturi, trenul costa £15 de persoana, indiferent daca este copil sau adult. Parca era ceva legat de copiii de sub 5 ani, care merg gratuit, dar eu am 12 si nu se aplica vreo reducere…
Cu trenul, daca stati aproape de centru, cel mai bine e sa mergeti pana la statia Totenham, pentru ca e cea mai apropiata de centru, iar drumul dureaza 33 de minute.
Iar metroul, daca aveti card oyster, costa in jur de £2.00 , eu am gasit pe un site ca pretul e £1.80 , iar pe acesta scrie ca doar in zona 1 este £2.10 . Statia Totenham Hale se afla in zona 2, deci trebuie sa aflu pretul unei calatorii din zona 2 in zona 1.
Deci transportul dus-intors din centru pana la aeroportul Stansted costa £85-90 .
Vacanta placuta! ;)

littlealexis
Reply

detest londra.multa birocratie,reguli peste reguli, nu gasesti parcari, oameni rasisti,trafic. lira ce e mare, k altfel as pleca azi

Lucian
Reply

Dan, in fiecare destinatie in care calatoresc (in special atunci cand ma duc pe cont propriu) incerc sa optimizez cheltuielile de transport (abonamente) si cheltuielile de muzee (acolo unde se poate – museum pass)…

Lucian
Reply

Foarte intersant articolul, cu multe informatii despre transport, pentru cei ce calatoresc la Londra. Eu am folosit Oyster, pe care il incarcam in functie de cat se consuma. Daca stai o saptamana, cred ca abonamentul de 30,40£ e cel mai eficient.

danvasiliu
Reply

Cu siguranță e cel mai eficient, altfel s-ar putea să plătești pe transport mai mult decât face. Tu ai reușit sa fii eficient, din punctul ăsta de vedere, prin țările pe unde ai fost?

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!