Navigate / search

Să ne pregătim pentru ”Royal Baby”

În cei doi ani și jumătate cât am lucrat la Londra am avut parte de câteva experiențe jurnalistice speciale. Am fost acolo la ”nunta regală” și am relatat în direct toată ziua. Ce-i drept eram într-un centru de presă, unde primeam constant cele mai noi informații, și am ratat atmosfera de pe străzi. Dar la Jubileul de Diamant al Reginei Elisabeta a II-a am stat ore întregi în frig și ploaie pe malul Tamisei alături de alte zeci de mii de persoane. Am stat de vorbă cu britanicii, am băut din ceaiul lor fierbinte și m-am adăpostit sub umbrelele lor în culorile drapelului național.

Le-am spus că sunt român și nici nu m-au expulzat din țară, nici nu m-au întrebat câți compatrioți urmează să sosească din 2014. Din contră, m-au primit lângă ei ca să mă bucur și eu de bucuria lor. Iar eu am avut ocazia să îi văd petrecând nu doar în acele zile. Am văzut și cum s-au pregătit pentru aceste evenimente. Cum au discutat, cum au plănuit și cum le-au organizat.

Acum mai sunt doar câteva zile până când Marea Britanie va avea un nou moștenitor și nu pot decât să îmi imaginez ce se va întâmpla în momentul în care curierul regal va afișa pe poarta de la Buckingham vestea că Ducele și Ducesa de Cambridge au un copil. Așa e regula. Nimeni nu poate anunța public înainte ca afișul să fie pus la poartă. Abia apoi vestea va circula în întreaga lume prin Facebook și prin Twitter și așa va afla și presa despre eveniment.

Jurnaliștii s-au campat deja în fața spitalului unde urmează să nască Kate Middleton. Am văzut poze cu zeci de scări mobile care au fost postate în fața intrării. Fotografii au vrut să se asigure că vor fi la înălțime, dar locul pare acum că găzduiește vreo competiție a zugravilor. Fiecare scară poartă o etichetă haioasă. Pe una scrie ”don’t feed the journalists”, pe alta ”as used by painter + decorator + royal photographer”.  Cel mai probabil ei vor fi primii care vor arăta lumii întregi moștenitorul tronului britanic. Nu va mai fi ca pe vremea Reginei Elisabeta a II-a, când copiii erau prezentați lumii întregi din balconul de la Buckingham. Nu, într-o lume fast forward, totul trebuie anunțat cât mai repede cu putință.

E o nebunie totală. Și se fac multe speculații. Kate și William nu au vrut să știe ce sex are copilul, iar presa e disperată. Va fi băiat? Va fi fată? Cum o să-l cheme? Casa de pariuri William Hill nu s-a dezmințit nici de această dată și a oferit cote pentru cele mai probabile nume. Dacă va fi fată, conduce detașat Diana. Urmează apoi Anna, Mary și Elizabeth. Charles, George și James sunt numele favorite pentru băiat.

Indiferent de sex, e cert că viitorul copil va fi prinț sau prințesă. Regina Elisabeta a II-a a eliminat recent o anomalie existentă de pe vremea lui George V, care a decretat că un moștenitor băiat va fi numit prinț, dar fata nu va fi prințesă. După intervenția Reginei e clar că și în cazul în care se va naște o fată ea va primi titlul care i se cuvine. O altă anomalie care a fost îndreptată sau e pe cale să fie, e cea care privea dreptul la succesiune. O fată nu ar fi putut urca pe tron dacă ar fi avut un frate mai mic, dar după ce parlamentarii au dezbătut subiectul și s-a votat și în rândul celorlalte state membre ale Commonwealth-ului, s-a făcut dreptate întâiului născut. De asemenea, acestuia nu i se va mai interzice să se căsătorească cu o persoană de religie romano-catolică.

E o decizie care a stârnit dezbateri în rândul preoțimii. Dacă copilul Prințului William va fi cu siguranță anglican, pe viitor, datorită sau din cauza (depinde de ce parte a baricadei te afli) regulilor catolice legate de moștenirea religioasă pe care o primesc nou-născuții, e posibil ca moștenitorul tronului britanic să fie un catolic. Și cum monarhul este și liderul bisericii, anglicanii s-ar putea trezi într-un impas care i-ar putea depăși.

Până atunci, însă, mai e și nu se cade să se strice o astfel de sărbătoare cu probleme care ar putea apărea abia după vreo trei decenii, dacă nu și mai mult. După ce se va anunța nașterea copilului, dacă veți fi prin Londra, pregătiți-vă să auziți salve de tun.

În Green Park, membrii King’s Troop Royal Horse Artilery vor trage 41 de salve, 21 pentru salutul regal obișnuit și alte 20 pentru că Green Park e un parc regal. La Tower of London vor fi trase 62 de salve. Cele 21 regulamentare, plus alte 20 pentru că Turnul e palat regal și alte 21 pentru ”city of London”.

Și pentru a celebra nașterea noului moștenitor, toți copiii care se vor naște în aceeași zi vor primi un penny ”norocos” din argint. Au fost deja confecționate 2013 astfel de monede, fiecare valorând în prezent 28 de lire sterline. Probabil că până la următorul eveniment de acest gen, valoarea lor va crește considerabil.

În încheiere, ca să vă faceți o idee despre cine și cum urmează la tron, aruncați o privire pe ”harta” de mai jos.

 

danvasiliu

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!