Navigate / search

Pe urmele lui Jack Spintecătorul

E ora 19. E întuneric și frig. De vreo 10 minute stau în fața bisericii St.Botolph’s din Aldgate și aștept. Alături de mine mai sunt în jur de 20 de persoane. La 19.05, un tip uscățel și destul de înalt se apropie de noi. Poartă o vestă din fâș, are ochelari cu rame negre și pătrățoase și un fes bine îndesat pe cap.

”Salutare tuturor! Numele meu este Alex și voi fi ghidul vostru în această seară! Turul va dura o oră și jumătate și vom vedea toate locurile în care au fost găsite victimele lui Jack Spintecătorul”

Ideea de a face acest tur mi-a venit întâmplător. Zilnic primesc pe e-mail ofertele unor siteuri care oferă reduceri pentru bilete la diverse evenimente și într-o zi mi s-a propus acest tur în schimbul a 7£, față de 15£ cât e în mod normal. Și mi-am zis, de ce nu?

Așa că iată-mă acum pe ”insula prostituatelor” așteptând ca grupul să se pună în mișcare. Zona era poreclită așa pentru că în 1888, când au avut loc crimele lui Jack Spintecătorul, damele de companie dădeau roată bisericii și când venea poliția se înghesuiau toate în curte, legea interzicând să fie făcute arestări acolo.

În acea perioadă, zona Aldgate era una foarte săracă și acolo era practic cartierul general al bandiților din oraș. Acum, de acolo se pot admira zgârie-norii aflați la câțiva pași, în districtul financiar. E cartierul general al bancherilor din oraș. Tot cu ”B” începe.

După o scurtă introducere în atmosferă, pe durata căreia am fost asaltați cu detalii istorice, Alex ne îndrumă către primul loc al unei crime. În Mitre Square, Catherine Eddowes a fost găsită la 30 septembrie 1888, în jurul orei 2am, de un polițist aflat în patrulă.

Alex ne descrie cu lux de amănunte cadavrul. Vorbește calm despre corpul despicat și despre intestinele care atârnă lângă el. Amintește fără să clipească de faptul că tuturor victimelor le-au fost mutilate organele genitale. Probabil că a făcut de atât de multe ori acest tur încât repetă toate informațiile ca pe o poezie.

Lăsăm în urmă Mitre Square și ferestrele luminate ale clădirilor de birouri și ne strecurăm printr-un pasaj supravegheat de o cameră de luat vederi.

”Am fost întrebat de câteva ori dacă acea cameră nu a suprins nimic” încearcă ghidul să destindă atmosfera. Grupul râde reținut. Chiar o fi pe bune sau a inventat ca să ne amuze? Ce mai contează? Am ajuns acum pe Gravel Lane. Facem dreapta și apoi stânga pe Goulston Street.

Decorul se schimbă considerabil. Clădirile de birouri sunt înlocuite de case mai mici și mai înghesuite. Unele sunt dărăpănate de-a dreptul. Cele mai multe au zidurile desenate cu graffiti. Oarecum ironic, ținând cont că printre puținele indicii pe care le-ar fi lăsat Jack Spintecătorul s-a numărat un mesaj scris pe ziduri cu cretă – ”Evreii sunt cei care nu vor fi învinovățiți degeaba”.

Lângă mesaj a fost găsită și o bucată de șorț plină de sânge. Teoriile legate de cele două indicii sunt nenumărate și de multe ori se bat cap în cap. Pentru companiile care organizează astfel de tururi este, însă, un bun prilej să mai bifeze un alt potențial loc prin care a trecut Spintecătorul.

Și sunt multe astfel de companii. Mergând pe străzile întortocheate am dat de nenumărate ori nas în nas cu grupuri care veneau din alte direcții. Unii ghizi purtau jobenuri și mantii lungi până la pământ. Alții ofereau tururi în limba spaniolă. Mici detalii care pot face diferența pe o piață unde concurența e acerbă.

”Avem în jur de 20 clienți la fiecare tur” îmi răspunde Alex când îl întreb dacă e profitabil să organizezi astfel de tururi. ”Uneori, ajungem și la 40 de persoane. Deci, merită. Jack the Ripper e cea mai bună sursă de venituri!”

E cu siguranță, și nu doar pentru ghizi. Pe Toynbee Street, cineva și-a deschis o frizerie și i-a pus numele ”Jack the Clipper”. ”The full Ripper”, adică pachetul complet, spălat, tuns, bărbierit, costă 29£. Un ”Strange and Weird” – tunsul bărbii – te jupoaie de 14£, iar un ”Jack’s Dig In The Grave” – bărbierit – te scurtează de alte 10£.

Frizeria e amplasată cât se poate de convenabil. Lângă unul dintre locurile unde Spintecătorul a comis o altă crimă. Mary Jane Kelly a fost ultima victimă, găsită în camera sa de lângă fosta piață de fructe, situată în Spitalfields.

Alex ne direcționează privirile către numărul 13 unde locuia Mary Jane și ne spune că ușa a fost găsită încuiată pe dinăuntru. Un nou amănunt care a adâncit misterul care plana deja asupra crimelor rămase nerezolvate.

Ce se știe cu siguranță e că Mary Jane a băut ceva înainte la pubul ”Zece clopote”, aflat peste drum de casa ei. Pubul mai există și astăzi și nu duce lipsă de clienți. Când am trecut noi pe acolo, erau afară vreo 40-50 de persoane cu pint-urile în mână. Și a fost de ajuns să strige unul ”Săriți, vin spintecătorii!” ca să înceapă toată lumea să râdă în hohote.

Așa că fă repede dreapta pe Puma Court, apoi stânga pe Wilkes și dreapta din nou pe Hanbury și iată-ne ajunși în locul unde a fost descoperită Annie Chapman (a doua victimă în ordine cronologică). Pe partea unde a fost găsit cadavrul, tronează acum clădirea fostei fabrici de bere Truman. Pe partea cealaltă, însă, peisajul este aproape identic cu cel din 1888, ne spune Alex, care încearcă să ne convingă că în fiecare an pe 8 septembrie apare în zonă fantoma lui Annie.

”Îhî. Poate că îi place curry-ul mă gândesc”, pentru că în imediata apropiere se află Brick Lane, ”capitala londoneză a curry-ului”. Aici locuiește cea mai mare comunitate de bengalezi, iar strada e înțesată de restaurante al căror punct forte e curry-ul.

Fiecare încearcă să își facă reclamă cum poate. Eastern Eye Balti House se laudă cu cel mai bun bucătar de curry din anul 2009. Cei de la Masala susțin același lucru, până când vezi că deasupra cu litere mai mici scrie ”runner-up”.

Tactici și tactici. Și acestea sunt dintre cele finuțe, pentru că pe Brick Lane fiecare restaurant are postat la ușă un tip a cărui misiune este să te bage înăuntru cu orice chip.

”Alo, domnu’! Hai la noi că îți facem reducere!”

”Ba nu, vino la noi că-ți dăm două băuturi gratuite”

Într-un astfel de restaurant (Shiraz), sau mai bine zis deasupra lui, pe acoperiș, se mai poate vedea încă inscripția ”Ye Frying Pan” și cele două tigăi încrucișate. Aici a fost văzută pentru ultima oară Mary Ann Nicholls. Se lăudase în pub că făcuse în acea seară ”de trei ori banii de chirie, dar că i-a băut pe toți”.

Cât costa să ai relații sexuale cu o prostituată în acele vremuri? ”3 penny” susține Alex, ghidul nostru. ”Iar un pahar mare de gin costa tot cam atât” adaugă el înainte de a ne târâ pe o alee unde ne spune că a fost găsit cadavrul lui Mary Ann, prima victimă a lui Jack the Ripper.

Aleea e îngustă și străjuită de ziduri mari de cărămidă. Acum e luminată de câțiva stâlpi electrici, dar atunci pe alee era întuneric beznă. Locul pare făcut anume pentru astfel de descoperiri. E o singură problemă. Alte surse îmi spun că Mary Ann a fost găsită undeva aproape de Whitechapel.

Iar Mary Jane nu locuia la numărul 13, ci la 29. Și despre Elizabeth Stride, a treia victimă, nu primim nicio informație? Nu mergem să vedem locul unde a fost găsită? Se pare că nu.

Alex ne informează că turul a ajuns la final. Ne mai arată câteva decupaje din ziarele vremurilor lipite pe un geam din apropiere și portretul robot al lui Jack the Ripper, care ”aduce mai mult cu Freddie Mercury”. E gluma care pune punct serii. Intru în pubul White Hart aflat în apropiere ca să îmi trag puțin sufletul și în timp ce sorb încet din paharul de Jack, încep să mă întreb dacă nu cumva am fost ”ripped off”!

  • Turul a fost organizat de compania celebrityplanet.com. Prețul unui bilet întreg este de 15£, iar orele de plecare sunt în cursul serii.
  • Durata turului a fost de aproximativ 1.30h. Alte surse indică faptul că un astfel de tur durează în mod normal 2.30h.
  • Turul abundă la capitolul detalii istorice, dar lasă de dorit la capitolul vizual, informatiile despre locurile crimelor fiind destul de generaliste. Dacă vă interesează să vedeți locurile crimelor, fără să primiți și informațiile istorice, o puteți face utilizând harta de mai jos.

 


View Jack the Ripper Murder Locations in a larger map

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!