Navigate / search

Noapte africană la Muzeul Antipa

Personal nu mă pasionează manifestările de genul ”Noaptea muzeelor”. Dacă tot mă duc să văd ceva, nu vreau să o fac din spatele unui puhoi de oameni, printre care se numără foarte mulți care nu au nicio legătura cu noțiunea de muzeu, ci merg acolo pentru că e trendy. Plus că, prețurile la bilete la muzeele din România nu sunt nici pe departe prohibitive și poți să mergi liniștit în orice altă zi a anului.

Totuși, un program anume îmi face cu ochiul. E vorba de cel pregătit de muzeul ”Grigore Antipa”, care propune o ”noapte africană”. Totul începe la ora 18 cu un seminar despre ”identificarea speciilor de insecte utilizate în investigațiile criminalistice”, un subiect care stârnește curiozitatea.

Apoi de la 20.30 încep ”povești cu pești”, o prezentare în limba engleză despre fauna ihtiologică și simbolistica peștelui la români. De la 22.00 pornește o colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul unor surse luminoase speciale sau, în paralel, o operațiune de interceptare a liliecilor din grădina muzeului pentru care se vor folosi detectoare de ultrasunete.

Dacă insectele și liliecii nu sunt pe placul vostru, atunci profitați de ocazie să vedeți primul episod din seria de documentare realizate în Africa de celebrul David Attenbrough. Am văzut toate cele 6 episoade și nu exagerez cu nimic când spun că sunt de vis. În memoriile sale, Attenbrough povestea cum a luat-o pe acest drum și cum prin anii ’50 mergea prin diferite locuri și filma cu camere de 16mm fără să poată obține imagini din locuri întunecate.

Erau vremurile în care era rugat de Grădina Zoologică din Londra să prindă animale și să le aducă în regat pentru a fi studiate și expuse. Acum, Attenbrough a filmat cu tehnologie de ultimă generație și a surprins chiar o întâlnire pe timp de noapte a rinocerilor, filmată de parcă era undeva în studio. Vă spun, e un documentar care nu trebuie ratat, toată seria urmând să fie difuzată pe Digi Animal World. Pentru rezervări la Antipa sunați la 0729.074.127 sau pe e-mail la florentinap@antipa.ro.

Dacă nici așa nu vă trage ața înspre Antipa, atunci muezul mai are o ultimă armă: observarea corpurilor cerești cu telescopul, tot de la ora 22. În plus, în intervalul orar 18.00-3.00 se poate vizita expoziția permanentă, dar și cea ”The human body”. Pentru aceasta din urmă se plătește, însă, fiind un preț special de 20 de lei.

Eu zic că sunt suficiente motive să dați o fugă pe la Antipa, chiar și în contextul în care muzeul va fi mai mult ca sigur asaltat de iubitori de cultură în șlapi. Atenție, însă: muzeul va fi închis pe parcursul zilei și își va deschide porțile abia la ora 18!

 

 

 

 

 

danvasiliu

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!