Navigate / search

Mika Hakkinen în România

Dacă m-ar întreba cineva ce am făcut săptămâna trecută într-o anumită zi și la o anumită oră, probabil că nu aș putea să spun. În schimb, dacă aș fi întrebat ce făceam pe 1 mai 1994 pe la prânz pot să dau detalii amănunțite. Eram la țară, undeva pe lângă București, și mă uitam la cursa de Formula 1 de la Imola, la televizorul sport alb-negru. L-am văzut pe Ayrton Senna intrând în parapeți și am izbucnit în lacrimi. Erau lacrimile unui puștan care își pierduse un idol.

Am continuat să urmăresc Formula 1 cu pasiune, dar fără să mă mai pot lega sentimental, dacă pot spune așa, de vreun pilot. Singurul care a reușit cât de cât să se apropie de piedestalul lui Senna a fost Mika Hakkinen. Oarecum ironic, pentru că finlandezul nu era cel mai carismatic. Dar era talentat și putea să îi țină piept unui Michael Schumacher care se pregătea să ucidă Formula 1 cu dominația sa. Îmi amintesc și acum acea cursă mirifică de la Spa Francorchamps, cu duelul bară la bară între Hakkinen și Schumacher, care s-a tranșat spectaculos în momentul în care germanul a ales să-l depășească pe întârziatul Zonta prin exterior, în timp ce finlandezul a riscat pe interior și a câștigat. A fost, în opinia mea, unul dintre ultimele momente frumoase ale epocii romantice a Formulei 1, înainte ca tehnologia să acapareze definitiv acest sport.

La 13 ani distanță de la acea cursă, Mika Hakkinen se plimbă prin întreaga lume pentru a transmite un mesaj important: ”Nu conduceți sub influența alcoolului!” Este ambasador al șofatului responsabil și colaborează în această campanie cu Johnnie Walker. La prima vedere poate părea ironic ca un producător de whiskey să fie implicat într-un asemenea proiect, dar pe lângă faptul că e o formă de publicitate pozitivă, nu se poate spune că e vorba de ipocrizie, deoarece nu li se cere consumatorilor să bea mai puțin, ci doar să nu se suie la volan după ce au băut.

Mika Hakkinen a fost în 35 de țări cu această campanie și a convins peste un milion de oameni să semneze un pact prin care se angajează să nu conducă sub influența alcoolului. În România se pare că ar fi convins 10,000 de persoane. E drept, gestul e unul simbolic, pentru că nimeni nu stă să-i verifice pe semnatari dacă își respectă sau nu cuvântul. Dar până la urmă e o formă de educație de care toată lumea are nevoie și noi, românii, cu atât mai mult, peste 10 la sută dintre accidentele care se produc anual la noi în țară fiind provocate de consumul de alcool.

”În Formula 1 e important să simți că ești în control” a spus Mika Hakkinen și a vrut să arate asta și printr-o demonstrație ținută la Băneasa Shopping City cu o mașină Caparo T1, un fel de Batmobil de curse. Circuitul, dacă îi pot spune așa, a fost foarte scurt, improvizat în parcarea complexului comercial, astfel că spectaculozitatea a avut de suferit (inițial, demonstrația trebuia să aibă loc pe Șoseaua Kiseleff, dar a fost mutată din câte se pare pentru a se face economii). S-a accelerat brusc, s-au făcut întoarceri la 180 de grade, dar când să zici că simți motorul cum vibrează totul se oprea. Important e, însă, că am avut ocazia de a-l vedea pe Mika Hakkinen pe viu, un mare campion și un mare caracter.

“Am cunoscut în trecut victime ale accidentelor” a mai spus pilotul finlandez. “Un copil fusese victima unui șofer beat și e copleșitor să-i asculți pe acești oameni. E ridicol să bei și să conduci. Nu există scuze pentru cei care beau, conduc și rănesc persoane nevinovate.”

Mika Hakkinen sau Bruce Wayne?
Mika Hakkinen sau Bruce Wayne?
Mika Hakkinen intervievat la București
Mika Hakkinen intervievat la București
Nu am nicio idee pentru acest caption
Nu am nicio idee pentru acest caption
Mika Hakkinen semnează pactul ”Don’t drink and drive!”
Mika Hakkinen semnează pactul ”Don’t drink and drive!”
Bolid de campion
Bolid de campion
Căștile ”Join the Pact”
Căștile ”Join the Pact”
165 de starturi și 20 de victorii a avut Mika Hakkinen în Formula 1
165 de starturi și 20 de victorii a avut Mika Hakkinen în Formula 1
De 51 de ori a urcat pe podium și a totalizat 420 de puncte
De 51 de ori a urcat pe podium și a totalizat 420 de puncte
26 de pole-position-uri
26 de pole-position-uri
2 titluri de campion – 1998 și 1999
2 titluri de campion – 1998 și 1999

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

danvasiliu

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!