Navigate / search

Londra și copiii – câteva locuri care sunt pe placul celor mici

La 3 ani și jumătate, fetița mea e plină de energie. Nu stă o clipă locului și mereu o auzim ”Vreau afară! Vreau la plimbare!” Părculețul de lângă noi îi satisface uneori dorința de a-și consuma energia, dar de cele mai multe ori, trebuie să găsim locuri noi care să-i capteze atenția. Așa că de doi ani și jumătate, eu și cu soția mea ne petrecem o bună parte din timp căutând locuri în care nu am mai fost și care sunt adecvate copiilor de vârste mici. Am să încerc, însă, în acest articol să vă vorbesc și despre activitățile care sunt atractive și pentru copiii mai mari.

Printre primele opțiuni (și cele mai evidente) s-a numărat grupul de muzee din South Kensington. Pentru copii (2-14 ani), Natural History Museum e ca un fel de magnet. Dacă ai fost acolo o dată, sigur vei vrea să mai revii. Pe lângă faptul că sunt o mulțime de animale expuse, există și o expoziție de dinozauri, al cărei succes bănuiesc că nu este greu de intuit. Apoi mai sunt camere dedicate descoperirilor geologice sau biologice, totul într-un cadru suficient de interactiv pentru a nu interveni plictiseala.

Imediat lângă, la Science Museum, lucrurile se desfășoară cam în aceleași condiții, cu diferența că atenția e îndreptată, normal, asupra aspectelor științifice. Sunt expuse navete spațiale, locomotive, mașini de epocă (la un moment dat a fost și una de F1), iar la etajele superioare există ecrane de tip touch-screen, unde se pot face tot felul de teste interesante (pentru copiii cu vârste mai mari). Iar zilele acestea îl au și pe ”omul bionic” (accesul se face, însă, doar pe bază de bilet).

Ambele muzee sunt gratuite și au magazine mari, bine dotate cu tot felul de cărți, jocuri și alte obiecte care stimulează imaginația și creativitatea copiilor. Iar cafenelele au o ofertă de mâncare mai mult decât decentă, la prețuri care nu ies din media orașului. Un sfat util: de cele mai multe ori la intrarea principală în Natural History Museum e o coadă imensă (de cel puțin 30min), dar există și o intrare pe laterala dreaptă cum vă uitați la muzeu. Nu e garantat, dar sunt șanse să intrați mai repede pe acolo. Noi cel puțin am apelat la trucul ăsta de câteva ori.

Pentru copiii mai mici, până la 10 ani, o variantă interesantă o reprezintă Muzeul Copilăriei. Sunt o mulțime de jucării expuse, de la trenulețe la păpuși și de la soldăței la roboței. E un muzeu destul de mic, care poate fi vizitat cam într-o oră. Există, însă, un loc de joacă ce s-ar putea să vă mai întârzie. Intrarea e gratuită, dar oferta mini-magazinului și a restaurantului este destul de limitată.

Mai există și un alt muzeu al jucăriilor, Pollock’s Toy Museum dar cred că aceste e mai potrivit pentru adulți, decât pentru copii. E destul de înghesuit și are mai multe exponate foarte vechi care s-ar putea să nu fie chiar pe gustul celor mici.

Dacă, în schimb, le place tot ceea ce ține de război și armată, atunci oferta e variată. National Army Museum, Imperial War Museum și Royal Air Force Museum sunt adecvate pentru toate vârstele, chiar și pentru cei mai mici existând diferite activități (ce-i drept nu foarte multe – la NAM există și un loc de joacă, dar se plătește bilet și de obicei locurile sunt rezervate din timp). Toate cele 3 muzee sunt gratuite, RAF Museum fiind însă dezavantajat de amplasarea la o distanță destul de mare de centru, în timp ce IWM se va redeschide parțial abia în iulie, după lucrările de renovare. Mâncarea lasă de dorit, iar oferta magazinelor variază de la slăbuță la acceptabilă.

În centru, chiar în Covent Garden, există Transport Museum unde fetița mea se distrează de fiecare dată când merge. Îi place să conducă metroul (mă rog, cât înțelege ea despre ce e vorba), îi place să se joace cu trenulețele și să stea la volanul autobuzelor. Muzeul nu e cel mai mare, dar are suficiente activități și exponate încât să-i încânte pe copiii de toate vârstele. Adulții plătesc 15£ (biletul rămâne valabil pentru un an, dar nu poate fi transferat. Nouă ne-au cerut de fiecare dată să ne identificăm), copiii sub 16 ani au acces gratuit. Cafeneaua nu am vizitat-o, așa că nu vă pot spune dacă merită sau nu vizitată, iar magazinul conține cam tot ce ar trebui: mașinuțe, trenulețe etc.

Dacă sunteți dispuși să vă depărtați ceva de centru, atunci puteți merge în Greenwich, unde corabia Cutty Sark îi invită pe copii să navigheze virtual și să rezolve tot felul de joculețe la bord. Plus că pentru copiii ceva mai mari cred că e distractiv și doar să stea pe punte și să viseze la lupte cu pirați.

În zonă mai e și Royal Observatory, cu Planetarium-ul și cu al său meridian 0 (unde se stă la coadă ca să faci poze și unde am remarcat că asiaticii stau până le iese poza perfectă, chiar dacă în spatele lor mai sunt zeci de oameni) și National Maritime Museum, unde copiii pot trage cu tunul sau își pot exersa din nou talentele de marinari. NMM este gratuit, dar pentru Cutty Sark și Observator se plătește intrarea. Cea mai bună variantă e să luați un ”big ticket” care vă garantează accesul la ambele, iar în această perioadă și la o expoziție fotografică. Prețul e 16£ pentru adulți, 9 pentru copii, sub 5 ani intrarea e gratuită. La Cutty Sark nu prea ai ce să mănânci la cafenea, iar magazinul e destul de micuț. La NMM și Observator nu am apucat să testăm.

Văd că am scris deja destul de mult și sper că nu v-am plictisit, dar mai sunt locuri care merită menționate. Bunăoară, dacă tot vreți să evadați din centru puteți merge și la Horniman Museum. Pe lângă exponatele interesante, are și niște grădini superbe unde copiii pot cânta la instrumente muzicale, pot afla mai multe despre grădinărit, pot vizita mini-acvariul, iar din acest an am văzut că vor avea și o mică fermă de animale. Intrarea e gratuită, magazinul are cu ce să va ia banii și se mănâncă și bine, în sensul că ai de unde alege (până în noiembrie există chiar și un meniu amazonian).

La capitolul grădini, o vizită absolut obligatorie este la Kew Gardens, indiferent de vârstă. Acolo e locul unde fetița mea se simte cel mai bine și am văzut o mulțime de alți copii cu zâmbetul pe buze, pentru că au la dispoziție peste o sută de hectare de verdeață unde să alerge și să descopere tot felul de minunății. Dar am mai scris deja despre acest loc și detaliile le găsiți aici.

Normal că pentru copii, Grădina Zoologică e printre primele pe lista lor de priorități. Sunt multe animale, de la girafe la pinguini și de la lei la gorile, iar spațiul în care trăiesc e decent ca mărime, dacă facem abstracție de faptul că mult mai bine le-ar fi stat în libertate. Poți să adopți un animal, poți să vezi cum se hrănesc (dacă ajungi la ora la care trebuie) sau poți să vezi scurte spectacole de dresură. Există și o mică fermă unde pot fi mângâiate animale domestice, iar vara e și un fel de mini-ștrand pentru copii sau mai degrabă spus niște țâșnitori care fac totul fleașcă în calea lor, așa că nu uitați prosoapele și costumele de baie.

Un bilet de intrare pentru adulți e 21,50£, pentru copii 16£. Sub 3 ani e gratuit. Magazinul e foarte mare și are o selecție variată de suveniruri. Restaurantul are și el un meniu variat, dar nu știu cum s-a întâmplat că de fiecare dată când am mers nu mai aveau multe feluri din meniul afișat. Sfat util: pentru că de multe ori cozile la intrarea în ZOO se întind pe sute de metri, ideal e să vă cumpărați biletul online și să-l printați. Așa săriți direct în față.

O altă grădină zoologică există și în Battersea Park. E mai mică și cu mai puține animale, dar are un loc de joacă foarte extins, bun pentru toate vârstele. Când e cald afară e chiar o alternativă foarte bună de a petrece timpul. Intrarea e 6,95£ pentru adulți, 5,50£ pentru copiii de la 2 ani în sus. Când am mers noi, restaurantul avea o selecție limitată de sandwich-uri, iar magazinul e foarte mic și lipsit de inventivitate.

Dacă ați fost să vedeți Big Ben-ul, în apropiere, pe malul Tamisei, se află și cel mai mare acvariu din Londra. Se laudă cu numărul mare de rechini, dar și cu alte vietăți subacvatice dintre cele mai variate. N-am fost în multe acvarii din lume, dar tind să-i cred pe cuvânt când spun că au una dintre cele mai mari colecții de viață marină din Europa. Am fost doar de 2 ori acolo și ce e important e că cea mică s-a simțit bine, fie că a atins steluțele de mare, fie că s-a zgâit la pinguini sau la peștii tropicali. Prețurile sunt destul de mari: 23,70£ – adulți, 18£ pentru copiii de la 3 ani în sus. Din nou e bine să optați pentru varianta online și pentru a sări peste cozi (care și aici sunt mari de multe ori) și pentru a beneficia de 10% reducere. Suveniruri sunt o mulțime în magazin, dar la capitolul mâncare se stă destul de prost.

Înainte de a încheia vreau să vă mai spun de un loc care cu siguranță va fi pe placul tuturor copiilor, numai că e în afara Londrei. Legoland e situat în apropiere de Windsor, așa că puteți împușca doi iepuri deodată: vizitați și castelul, mergeți și cu copiii în parcul de distracție, deși veți fi cam pe fugă dacă le vreți pe amândouă (asta dacă nu optați să stați peste noapte în Windsor, care e un orășel adorabil).

Sunt multe atracții destul de liniștite, de genul plimbare cu barca, cu trenulețele sau un safari printre dinozauri, dar și câteva ceva mai alerte, cum ar fi o plimbare pe ape repezi în Țara Vikingilor sau unele mai aparte, cum ar fi o plimbare cu submarinul.

Și aici prețurile sunt destul de mari: 45,60£ pentru adulți, 36,60£ pentru copiii de la 3 ani în sus și de aceea varianta online e sfântă, pentru că reducerile ajung și până la 25%, plus că săriți peste cozile de la intrare. O dată ajunși înăuntru, totul funcționează pe principiul majorității unor astfel de parcuri – totul e gratuit, dar trebuie să stați foarte mult la cozi. Dacă vreți să săriți peste coadă, vă costă în plus (nu e ca la Disneyland, spre exemplu, unde poți lua un bilet și aștepți ora la care ai acces).

În ceea ce privește mâncarea, sunt mai multe restaurante, dar mie personal mi s-au părut și cam limitate pentru un parc de o asemenea amploare și cam scumpe pentru ceea ce oferă. La capitolul magazine mențin partea cu prețurile (am găsit în oraș multe dintre jucăriile de acolo mai ieftine), dar oferta e mai bogată, așa că așteptați-vă să plecați de acolo cu buzunarele pline de piese micuțe și colorate.

Și legat de cumpărături (de data asta chiar promit că voi pune punct) vă recomand un magazin de jucării situat chiar în centrul Londrei, pe Regent Street. Wikipedia zice că Hamleys Toy Store e cel mai mare magazin de jucării din lume. Are 5 etaje, pe lângă parter și subsol și găsești aici ce vrei și ce nu vrei. Pe mine m-a agitat foarte mult aglomerația de acolo, e infernală, dar chiar și așa mi-am permis câteva clipe de visare văzându-mă înconjurat de atâtea jocuri. E drept că dacă le căutați asiduu, le puteți găsi și la prețuri mai mici, dar avantajul la Hamleys e că le găsiți pe toate în același loc.

Bineînțeles că ar mai fi o mulțime de alte locuri unde copiii se pot simți bine, de la Hyde Park până la Tower of London, dar cred că cele de mai sus oferă suficiente variante care se adresează direct celor mici.

Însă, dacă vreți să completați lista și cu alte locuri sunteți invitații mei. O puteți face fie la secțiunea ”comentarii”, fie puteți să scrieți un text mai elaborat și să-l trimiteți pe adresa de e-mail 7continente.ro@gmail.com și promit să îl public. Și dacă stau bine să mă gândesc ar fi păcat să ne limităm doar la Londra. Așa că vă întreb: voi ce locuri minunate pentru copii ați descoperit pe unde ați călătorit? Poate reușim să facem o mică enciclopedie utilă tuturor părinților! :)

Comments

Ana
Reply

Mulțumim pt sfaturi

Cristi
Reply

Foarte interesant…..

Claudia
Reply

Buna!In perioada 26.11-01.12.2016 ne aflam in Londra si doream sa vizitam Legolend-ul.Am vazut ca este inchis ,cu exceptia zilei de 5,asa ca nu putem…Poate nu am vazut eu bine?Ai o alta recomandare,un alt parc?Avem cu noi doi baieti de 10 ani.

delia ognean
Reply

multumim mult pentru articolul Londra si copiii! Util si personalizat, te ajuta sa alegi ceea ce ai putea face in 3 zile pline la Londra, intr-o minivacanta alaturi de copii.

danvasiliu
Reply

Multumesc si eu pentru apreciere. Ma bucur ca dupa aproape 3 ani petrecuti la Londra pot fi util macar prin cateva sfaturi. Distractie placuta in regat si sper sa mai reveniti pe blog. De fapt, in curand voi lansa un proiect mai elaborat pe partea de travel cu si mai multe idei de vacanta impreuna cu copiii asa ca va vom astepta si acolo. Mai reveniti pe 7continente ca sa aflati despre ce e vorba! :)

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!