Navigate / search

Idei futuristice din anii ’60 care ar fi putut revoluționa modul în care călătorim

Cei de la BAE Sytsems și-au deschis recent arhivele și au scos la iveală o serie de invenții gândite în anii ’60 ai secolului trecut, care ar fi putut face istorie în lumea transporturilor dacă la vremea respectivă li s-ar fi acordat mai multă încredere.

E vorba atât de mijloace de transport civile, cât și militare, dezvoltate de companii predecesoare BAE, cum ar fi English Electrics, Hawker Siddeley și British Aircraft Corporation.

Una dintre invențiile care ar fi putut schimba radical modul în care călătorim astăzi ar fi putut fi avionul de pasageri care decolează vertical. Un fel de elicopter, dacă vreți, care ar fi făcut inutile pistele lungi și ar fi adus aeroporturile în centrul orașelor.

Nu știu dacă acest aspect era tocmai bun, pentru că nimeni nu își dorește să îi aterizeze avionul pe la geam (poate doar ”lumea bună” din Băneasa), dar cu siguranță ar fi fost un câștig pentru cei care trebuie să străbată uneori și zeci de kilometri pentru a ajunge la aeroportul dorit.

Avionul ar fi putut să se desprindă de sol cu ajutorul unor ventilatoare puternice, dar s-a considerat că greutatea fuselajului combinată cu cea a pasagerilor ar fi afectat stabilitatea aparatului de zbor. În plus ar fi costat mult mai mult prețul pentru combustibili.

Un proiect oarecum asemănător a fost cel al English Electrics, care vroiau să dezvolte în domeniul militar o platformă mobilă de pe care să poată decola avioane de vânătoare. După cum puteți vedea în filmulețul de mai sus, platforma urma să se ridice tot vertical de la pământ, avionul fiind transportat aerian până în momentul în care se considera necesar să își înceapă misiunea. Costurile și complexitatea au făcut ca și acest proiect să fie abandonat.

O idee care cred că ar avea un succes teribil în România de astăzi este cea a ”Jeepului săritor”, un vehicul solicitat de armata britanică, ce ar fi putut sări peste obstacole.

Imaginați-vă cum ar fi arătat Bucureștiul cu astfel de mașini capabile să sară peste gropile din carosabil! Din păcate, proiectul a fost abandonat tot din rațiuni de costuri, dar ideea merită reținută. Dacă nu putem avea autostrăzi suspendate, măcar mașini zburătoare să ne cumpărăm.

Oricum, dacă ar veni cineva cu astfel de proiecte, sunt convins că ar apărea și o șpagă consistentă din partea firmelor care construiesc drumuri pentru a se renunța la idee. Nu de alta, dar rar mai găsești o țară atât de docilă, care să accepte cu atâta seninătate că în fiecare an trebuie reparate drumurile peticite cu câteva luni înainte.

Dar să revenim la oile noastre și la ultima invenție care ar fi putut revoluționa transportul, de această dată pe cel în spațiu. E vorba de MUȘTAR, dar nu cu mici, aceasta fiind strict o invenție românească. MUSTARD (Multi-Unit Space Transport And Recovery Device) era un aparat de zbor care ar fi făcut Concorde-ul să pară un melc obosit, viteza sa fiind estimată a fi de cinci ori mai mare decît cea a sunetului.

În acest caz, s-a vorbit de costuri de până la 30 de ori mai mici decît cele necesare pentru construirea sistemului de rachete care l-a dus pe Neil Armstrong pe Lună.

Din câte se pare, guvernului britanic i s-a pus atunci o ceață peste minte și a refuzat proiectul, dar multe dintre ideile de atunci au fost reciclate și folosite pentru actualul proiect al celor de la Virgin Galactic.

danvasiliu

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!