Navigate / search

Fotografia în sălbăticie – de vorbă cu Lou Coetzer, fotograf specializat în Safari

Foto: Lou Coetzer
Foto: Lou Coetzer

Când l-am văzut prima oară pe Lou Coetzer, avea un aer stingher. Stătea singur pe un scaun de bar din standul său de la Adventure Travel Show și privea la oamenii care treceau în grabă pe lângă el, impasibili la fotografiile care îl înconjurau.

Zecile de poze cu animale sălbatice din Africa creau un decor exotic. În centru, un suricat pândea momentul pentru a-i da unei cobre lovitura decisivă. În apropiere, un elefant părea că ține în trompă soarele aflat la asfințit, în timp ce doi hipopotami își măsurau forțele.

Și cu toate acestea, nimeni nu părea să fie interesat de oferta lui Lou. Așa că m-am apropiat pentru a sta de vorbă cu el. Eu cu siguranță visam în acele momente la o aventură africană cu obiectivul în spinare, chit că la capitolul fotografie sunt la stadiul de începător.

”Am avut noroc că am crescut în Africa de Sud, unde avem nenumărate rezervații sălbatice și parcuri unde tatăl meu obișnuia să mă ducă încă de când eram mic” își amintește Lou cum a prins microbul fotografiei.

”Tatăl meu a fost un funcționar destul de sărac, dar a strâns bani ca să își cumpere un aparat de fotografiat și așa am ajuns să dezvolt această pasiune care durează deja de o viață”.

Lou e acum trecut bine de 60 de ani și de peste 25 este fotograf profesionist

”Am început ca fotograf la evenimente sportive. Dar cum în Africa de Sud evenimentele erau destul de puține din cauza apertheid-ului, m-am apucat să fac fotografii portret. Mi-a mers din ce în ce mai bine și acum câțiva ani m-am gândit că aș vrea să fac ceva care să se potrivească dorințelor mele și am deschis o companie care te duce în safari să faci poze”.

Lou le oferă clienților săi posibilitatea de a merge în 4 locuri: Chobe (nordul Botswanei), Etosha (nordul Namibiei), Masai Mara (Kenya) și Alaska. O astfel de aventură costă de obicei peste 10,000 de dolari, dar o dată ce dai banii singura grijă pe care o mai ai este legată de timpul de expunere și de diafragmă.

Lou Coetzer se ocupă de cazare, de mâncare, îți pune la dispoziție aparatură performantă, te duce în cele mai bune locuri cu bărcile din dotare și te învață ce trebuie să faci pentru ca pozele tale să se apropie de calitatea celor de la National Geographic.

”Când vrei să devii fotograf al vieții sălbatice și ești abia la început de drum, sunt două lucruri, care din punctul meu de vedere, sunt esențiale. În primul rând, fă primele călătorii alături de un fotograf experimentat de la care să poți învăța trucurile acestei meserii. E cea mai bună cale de a reduce semnificativ procesul de învățare, care altfel ar dura foarte mult”.

”În al doilea rând, trebuie să îți alegi cu grijă locurile în care să mergi, iar aici un fotograf cu experiență îți poate fi din nou de folos. În Africa sunt mult locuri foarte spectaculoase din punctul de vedere al vieții sălbatice, dar unde fotografiatul este dificil. Vezi multe, dar pozezi puțin. De aceea trebuie să știi locurile mai puțin cunoscute, care îți vor permite să urmărești pas cu pas animalele”.

Foto: Lou Coetzer
Foto: Lou Coetzer

Lou a petrecut în astfel de zone multe zile și nopți pe urmele unor animale, pentru a le putea surprinde în diferite ipostaze. Pe un IPad îmi arată o serie de fotografii cu un leopard care prinsese o antilopă. Trei zile l-a urmărit cu obiectivul. Zi și noapte a stat în apropierea sa pentru a trage cele mai bune cadre. A stat lângă leopard din momentul în care și-a urcat prada în copac până când nu au mai rămas decât oasele.

”Care a fost cea mai frumoasă experiență avută?” întreb fascinat de pozele pe care tocmai le-am văzut.

”Sunt atât de multe încât aș fi nedrept să amintesc numai una. Africa este un continent care își răsplătește vizitatorii și le spune o mulțime de povești. Am avut atât de multe experiențe minunate, dar în ultimii ani am decis să mă concentrez mai mult asupra lucrurilor mai mărunte care se întâmplă în Africa. Așa că astăzi, un pui de jacana care se hrănește singur încă din prima sa zi, mi se pare mult mai interesant decât să fotografiez un leu” mi-a mărturisit Lou.

În timp ce noi stăteam de vorbă, din ce în ce mai multă lume a început să treacă pragul standului, dar nu eram dispus să-l las pe Lou să ”scape” fără să-mi mai satisfac câteva curiozități tehnice. Lucrează cu aparate Nikon în care a investit câteva zeci de mii de lire sterline. Spune că nu se teme că aparatele ar putea fi distruse din greșeală de clienții săi mai puțin experimentați. E siguranța dată de asigurare.

Și folosește vreun software pentru a-și corecta pozele? ”Oh, da. Dar nu Photoshop, ci un program oferit de Nikon, care se potrivește mai bine nevoilor mele, de corectură a luminii și culorilor. Photoshop e bun dacă vrei să creezi tot felul de efecte, dar nu e cazul meu. Efectele sunt create de subiecți!”

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!