Navigate / search

Festival de mâncare chinezească la București

Crab gătit în wok cu ghimbir și ceapă verde
Crab gătit în wok cu ghimbir și ceapă verde

Când am intrat în bucătăria de la Crowne Plaza, bucătarul chinez Heung Kit Fai pregătea vreo șapte feluri de mâncare în același timp. Într-o parte amesteca legumele în wok, în alta pregătea creveții, apoi turna sos peste preparatele din vită și asezona peștele proaspăt scos din cuptor. Eu intrasem să înregistrez câteva sunete de atmosferă, dar am dat peste un curcubeu olfactiv și vizual.

Heung Kit Fai este un bucătar din Shanghai cu peste 40 de ani de experiență, care de astăzi, 28 mai, până pe 7 iunie se va afla la București pentru a găti mâncare tradițională chinezească. Personal, am fost dezamăgit când am aflat că a folosit doar ingrediente cumpărate din România, dar apoi, când am gustat, am fost plăcut surprins de rezultat.

”Diversitatea ingredientelor în China și Hong Kong este mult mai mare decât aici” mi-a spus Ivan Lok, managerul unuia dintre restaurantele Crowne Plaza din Shanghai, care l-a însoțit pe Heung Kit Fai la București. ”Noi folosim foarte multe ingrediente proaspete, dar aici nu se găsesc foarte multe” a comentat el cu o oarecare dezamăgire în glas.

Coastă de vită înăbușită cu sos ”XO”
Coastă de vită înăbușită cu sos ”XO”

Am început cu un filet de porc fript la grătar, asezonat cu un sos dulceag, și creveți sote însoțiți de sparanghel. Ambele delicioase. Și friptura și creveții fuseseră pregătiți exact cât trebuia ca să nu fie nici prea moi, nici prea tari. În schimb, puiul la cuptor care a urmat era cam sec și cam fad, nefiind prea aromat. Câștiga, însă, la spectaculozitate datorită orezului cu care se servea direct din interiorul unui ananas.

Dacă puiul nu se află pe lista mea de recomandări, în schimb, coastele de porc fierte la foc mic și acoperite cu sos Zhenjiang, sunt absolut delicioase. Secretul, am aflat ceva mai târziu, stă în sosul de soia pregătit după o rețetă specială, care îi dă un gust puternic de caramel. Mie mi-a adus aminte de niște bomboane cu lapte, rotunde și crem, cu o mică găurică în mijloc, pe care le primeam în copilărie.

”Combinăm diferite tipuri de sosuri de soia” a acceptat Ivan Lok să-mi dezvăluie o mică parte a secretului. ”Apoi adăugăm un pic de zahăr și câteva mirodenii pentru a-i da un gust aparte. Atunci când cumperi o sticlă de sos de soia din magazin, are un gust banal, dar sosul nostru este foarte gustos, datorită ingredientelor pe care le adăugăm”.

Care este combinația exactă nu am reușit să aflu, dar credeți-mă pe cuvânt că e ceva ce merită încercat, la fel ca și vita cu ananas și legume, peste care se toarnă din nou un sos special al bucătarului chinez. În fine, peștele arăta extraordinar, dar nu excela la capitolul gust. Nu era fad, dar nici nu avea acel ceva care să te facă să vrei mai mult. I-am auzit pe ceilalți invitați nemulțumiți de faptul că ar fi fost prea gras. Mie nu mi s-a părut. Era un biban decent ca gust, care, zic eu, descrie destul de bine situația produselor care pot fi cumpărate din magazinele românești.

Cu desertul nu vă încarc prea mult memoria, pentru că nu prea avea nimic chinezesc în el. Era un fel de tartă cu o încercare de cremă de zahăr ars în interior, dar care chiar nu reușea să impresioneze prin nimic, chiar și la capitolul decor stând destul de prost cu cele 3 cireșe și 3 feliuțe de kiwi care mai acopereau din albul farfuriei.

Pachețele de primăvară
Pachețele de primăvară

Preparatele de mai sus sunt, însă, doar câteva din oferta pe care o propune Heung Kit Fai. Bucătăria chinezească se împarte în opt mari regiuni, Szechuan, Huizhou, Shandong, Fujian, Jiangsu, Hunan, Zhenjiang și Cantonese, în acesta din urmă fiind specializat și invitatul Crowne Plaza. Cu alte cuvinte, așteptați-vă să găsiți multe preparate de tip Dim Sum: găluște cu porc, pachețele de primăvară sau cu creveți etc.

Și, important, stilul cantonez mai are o caracteristică ce poate face diferența: e unul dintre cele mai sănătoase din punct de vedere al modalităților de preparare, ingredientele fiind înăbușite, coapte, aburite sau pregătite în wok, deci mult mai puțin uleioase decât produsele Szechuan care se găsesc pe oferta mai tuturor restaurantelor chinezești de la noi.

În ceea ce privește prețurile, nu vă pot spune care sunt cele din meniul a-la-carte, pentru că deși le-am cerut, nu le-am primit. În schimb, vă pot spune că de luni până vineri, bufetul de prânz costă 99 de lei, de marți până joi, bufetul de cină costă 115 lei, iar brunch-ul de duminică, 2 iunie, va fi 185 de lei. Cine dorește poate lua și o lecție de gătit de la Heung Kit Fai, joi, 6 iunie, în schimbul a 159 de lei (oare ce s-ar fi întâmplat dacă îl puneau la 160?)

La final, am să-l las pe Ivan Lok (Heung Kit Fai nu vorbește prea bine engleza și e mai dificil de comunicat cu el) să vă explice el de ce mâncarea chinezească e atât de populară în întreaga lume.

”Mâncarea chinezească e atât de căutată pentru că știm să gătim diferite feluri de mâncare astfel încât să aibă gusturi diferite. În Europa sau în Statele Unite, mâncarea este pregătită cam în același stil și are cam același gust. Noi luăm un crevete și îl putem pregăti în diferite feluri. Putem să-l coacem, putem să-l înăbușim, putem să-l facem picant și în multe alte modalități. Și revin la faptul că folosim multe ingrediente crude și proaspete, oarecum similar cu ceea ce se întâmplă în bucătăria italienească”.

Voi ce credeți? De ce e mâncarea chinezească atât de populară?

danvasiliu

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!