Navigate / search

De ce vine gripa aviară mereu din China?

Am observat că din ce în ce mai mulți români aleg să viziteze China. E și normal, pentru că e o țară fascinantă. Numai că zilele acestea, cei care merg într-acolo ar trebui să țină cont și de noua epidemie de gripă aviară care afectează în principal estul țării. Chiar astăzi autoritățile chineze au anunțat decesul a altor patru persoane, totalul ajungând acum la 31, în timp ce numărul celor infectați cu virusul H7N9 a depășit 130.

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că acest tip de virus este unul dintre cele mai periculoase pe care le-a întâlnit vreodată și situația este cu atât mai complicată cu cât cercetătorii nu pot spune încă cu siguranță dacă virusul se transmite doar de la pasăre la om sau are potențialul de a se transmite și de la om la om. În acest al doilea caz, pericolul ar fi imens, deoarece o astfel de gripă cu greu ar putea fi ținută sub control, mai ales în contextul în care virusul a apărut într-o zonă cu un trafic aerian intens, cum este Shanghai-ul. Dacă se ține cont de faptul că unele victime au negat cu vehemență că ar fi mâncat carne de pasăre sau că ar fi intrat în vreun fel în contact cu ele, atunci varianta răspândirii de la om la om nu poate fi nicidecum exclusă.

Mai mult, doctorii au dificultăți în a identifica și păsările bolnave, pentru că H7N9 nu prezintă simptome evidente și atunci este greu să știe când o pasăre este infectată. Până acum autoritățile au sacrificat zeci de mii de păsări și au luat măsuri drastice pentru a împiedica răspândirea focarului, cu toate că un caz a fost raportat și în Taiwan.

Cu siguranță ne aducem cu toții aminte de gripa aviară (H5N1) de acum un deceniu care a făcut în jur de 350 de victime și care a izbucnit tot în China. Și atunci întrebarea e, de ce China este mai predispusă la astfel de epidemii?

Din câte se pare două sunt motivele: în primul rând e vorba de densitatea foarte mare de locuitori care trăiesc alături de găini, rațe și alte păsări domestice și în al doilea rând e vorba de piețele foarte numeroase și foarte mari de vânzare a păsărilor vii. Mulți chinezi preferă să își cumpere păsările vii, pentru a le găti după pofta inimii. Cu alte cuvinte, e vorba de un obicei al locului, însă unul pe baza căruia s-a dezvoltat o adevărată industrie, care cu greu poate fi ținută sub control.

Unii ar putea susține pe bună dreptate că astfel de piețe se găsesc inclusiv în Europa și în Statele Unite, fără ca ele să constituie sursa unor infecții. Dar aici intervine factorul densitate, dar și cel care ține de igienă, în țările occidentale astfel de piețe fiind mult mai bine verificate.

În plus, vasta Chină este și casa a numeroase specii de păsări sălbatice, care intră adesea în contact cu cele domestice și astfel virusul poate infecta diferite specii, ajungându-se la mutații dintre cele mai diverse. În final, virusul suferă mutații atât de multe și de variate încât ajunge să afecteze și omul.

Simptomele acestei boli includ tuse severă și febră, care pot duce la pneumonii grave și în cele din urmă la deces. Din câte mi-am putut da seama nu au fost emise avertizări clare pentru cei care călătoresc în China și nici nu au fost formulare sfaturi speciale pentru prevenirea bolii, dincolo de clasicele ”spălați-vă pe mâini” sau ”aveți grijă ce și de unde mâncați”. Cert e, însă, că boala are un potențial de extindere uriaș și puțină prevenție nu strică. Dar dacă țineți morțiș să vizitați China, însă vă e teamă să o faceți în viitorul apropiat, puteți apela la un subterfugiu: comorile Chinei care au sosit la București!

danvasiliu

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!