Navigate / search

Cum a fost primul meu zbor ”business class” și ce cadouri primesc călătorii cu ”clase superioare”!

Celor din industria aviatică le place să se premieze, e clar. Și nu se premiază doar cele mai bune companii aeriene sau cele mai eficiente. Nu, s-a ajuns deja la subtilități. Spre exemplu, recent s-au decernat premiile pentru cele mai bune punguțe cu cadouri. Eu, ca muritor de rând, singura punguță pe care am primit-o de la o companie aeriană a fost cea în care să pot voma în caz de turbulențe sau dacă nu m-am înțeles foarte bine cu conținutul cutiuței pentru mâncare.

Parfumuri Bulgari? Creme La Prairie sau pijamale Givenchy? Să fim serioși! Astea sunt pentru locurile din față. Acelea care costă și din câte se pare singurele cu adevărat importante pentru multe companii. Singura dată când am călătorit la clasa întâi într-un avion a fost din întâmplare. Era iarnă, la Londra ninsese și cei 10cm de zăpadă au dat peste cap tot. Trebuia să ajung neapărat la București cu familia și toate cursele fuseseră anulate.

Câteva zile la rând, British Airways a fost incapabilă să ne asigure locuri în alte avioane, dar la un moment dat a acceptat ca soția și fetița să se urce la clasa întâi. Eu rămâneam tot pe dinafară. Am zis ca măcar ele să ajungă, deși eu eram cel care avea treabă, dar nu le puteam lăsa singure la Londra. Printr-o minune, însă, dând refreshuri peste refreshuri la pagina BA am dat peste un loc în același zbor, dar la clasa economic, și l-am luat imediat.

În avion, însă, fetița a început să plângă și nu se potolea. Striga după mine și în cele din urmă a venit un steward și mi-a zis cu juma’ de gură că mă pot duce în față. M-am dus și copilul s-a liniștit, dar cum m-a făcut respectivul să mă simt nu am să uit niciodată. Inițial pe soția mea au tratat-o cu respect, dar a făcut greșeala să le spună că a fost de fapt upgradată și de atunci s-a rupt firul.

În jurul nostru se împărțeau pahare de șampanie sau vin spumos, se serveau diverse gustări etc. Noi nu am primit nimic, nici măcar masa de la economic, nu că ne-am fi dorit-o prea tare. Și cred că aș fi trecut peste asta dacă tipul respectiv nu ar fi venit la mine la un moment dat să-mi zică că pentru noi nu are nimic pregătit, dar dacă dorim putem primi niște chifteluțe care au mai rămas de la ceilalți. Mi-am încleștat fălcile și am tăcut, pentru că nu vroiam să o agit pe cea mică. În rest, am fost ca și inexistenți. Atunci a fost și singura dată când am coborât din avion fără să spun mulțumesc echipajului de la ieșire.

Cam asta a fost experiența mea ”business class”. Nici vorbă de decență, ca să nu mai zic de altceva. Așa că am zâmbit oarecum amar când am văzut aceste premii pentru punguțe de cadouri. Înțeleg că unii sunt disperați să le primească și au făcut scandal când anumite companii le-au eliminat de pe zborurile scurte. E un paradox, nu-i așa? Să ai bani să călătorești la business sau first (biletele pot depăși 10 mii de dolari) și să te plângi că nu mai primești punguța.

Dar ca să închei acest articol, să trec pe scurt în revistă și câștigătorii ”celor mai bune punguțe”. Așadar, Emirates a câștigat la categoria ”first class female”, punguța sa conținând o linie cosmetică Bulgari. La bărbați a câștigat tot o companie din Emiratele Arabe Unite, Etihad, care oferă o cutie de designer cu produse La Prairie.

”First class unisex” a câștigat Singapore Airlines cu cinci produse cosmetice de la Kiehls. Apoi, la ”business class female” s-a impus Virgin Australia. Punguța sa, care e de fapt o geantă în toată regula, conține produse cosmetice Grown, produse pentru igiena dentară, șervețele și un pix. ”Business class male” – Qantas, cu o borsetă ”Jack Spade” care oferă produsele farmacistului new-yorkez Malin+Goetz.

Poate că e surpriză, poate că nu, dar la categoria unisex s-a impus Turkish Airlines, care oferă un fel de carcasă bună și pentru iPad și pentru cosmetice, dar unde se pot ține și șoseste sau măști pentru ochi. Tot Turkish a câștigat și la capitolul inovație pentru un pachet special dedicat pelerinilor care merg la Mecca. Conține un covoraș pentru rugăciuni și alte obiecte necesare unei astfel de călătorii.

Închei apoteotic cu cel mai bun cocktail non-alcoolic. Da, s-au dat premii și pentru așa ceva. Și a câștigat unul care sună interesant, cu lapte de nucă de cocos, suc de kiwi și lapte de vacă, iar ca garnitură o frunză de mentă. Acest ”Delight” poate fi încercat pe zborurile Cathay Pacific!

 

 

danvasiliu

Comments

miky
Reply

ce nesimtiti. zau, daca era vreo companie din Romania mai intelegeam dar asa…e clar, fiecare are nesimtitii lui. asta tine de 7 ani de acasa ca aici nu se da bacsis daca zambesti la clasa intai si nu si la economic. bine ca au pungute

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!