Navigate / search

A view from The Shard

 

A luat naștere pe un șervețel într-un restaurant din Berlin în anul 2000. Câteva linii înaintea aperitivului, câteva după felul principal și înainte ca arhitectul Renzo Piano să-și savureze desertul liniile ieșiseră deja din pagină. Spațiul era prea mic pentru imaginația sa.

La 309,6 metri, The Shard este cea mai înaltă clădire din Vestul Europei, devansată pe continent doar de Turnul Mercury City din Moscova, care are un avantaj de 29 de metri. La nivel global, însă, e un pitic care stă în umbra fraților săi americani și asiatici.

”E o clădire de atmosferă care se va juca cu orașul. Va fi un simbol al luminii. După o scurtă ploaie va fi albastră, în amurg va deveni mai caldă și mai roșie” susține Renzo Piano. Până una alta, clădirea se joacă cu nervii multor londonezi.

”Cel mai bun lucru atunci când ești în The Shard e că nu mai vezi The Shard” e de părere o jurnalistă care a vizitat turnul. Umor britanic. Adevărul e, însă, că nu prea poți avea o experiență ”Shardless” în centrul Londrei. Uneori, când e senin, vezi turnul chiar și din zonele periferice. Îl vezi când îți plimbi cățelul și îl vezi când faci joggingul de dimineață. E acolo în permanență.

Înfipt între Turnul Londrei, Tower Bridge și Catedrala St.Paul, The Shard a atras și atenția celor de la UNESCO, care au avut ceva de comentat în legătură cu faptul că turnul omoară priveliștea istorică a zonei.

Ce-i drept o omoară dacă ești la parter. Dar dacă ești la etajul 72, la 244 de metri înălțime (aceasta este cel mai înalt punct de acces pentru public) priveliștea e imensă. Și impresionantă. Dacă te întreabă prietenii când te întorci acasă ce ai văzut din Londra, poți să le spui liniștit că tot, fără să exagerezi. Cu o singură condiție – să fie senin, pentru că dacă sunt nori sau ceață, priveliștea e limitată drastic.

Promovat ca o atracție de top, The Shard va avea însă și prețuri de top. O vizită la etajul 72 costă 24,95£ pentru adulți și 18,95£ pentru copii și doar dacă sunt făcute rezervări online, acesta fiind sistemul preferențial pentru a se evita aglomerația de la intrare.

Vor fi și bilete vândute la ușă, dar vor fi foarte puține și vor costa ceva mai mult – 29,95£, respectiv 23,95£. Dar dacă ești un șeic bogat, ai câștigat la loto sau pur și simplu nu știi ce să faci cu salariul lunar te poți duce la orice oră în timpul programului (9am-10pm) și pentru 100£ ești în liftul care urcă cu 6m/s. O dată ajuns pe platformă, nu te mai dă nimeni afară. Poți să stai câte ore dorești (nu sunt scaune), dar e posibil ca locul să devină cam aglomerat la un moment dat.

Dar va fi The Shard turnul care va deschide drumul unei invazii a zgârie-norilor în Londra? Mulți se tem că da și cred că în câteva decenii Londra va arăta ca o menajerie de sticlă.

”The Shard va fi umbrela sub care se vor adăposti și alte clădiri de tip zgârie-nori” e de părere un reprezentant al unei organizații care militează pentru protejarea patrimoniului. Și deciziile autorităților locale par să îi dea dreptate, The Quill, o clădire rezidențială care va ajunge la 109 metri, primind undă verde din partea consilierilor. Și va fi la doar câteva zeci de metri de Shard.

The Shard – Fact Box

Înălțime – 309,6m; platforma cea mai înaltă pentru public este situată la etajul 72 (244m)

Preț bilete: de la 18,95£ la 100£ în funcție de categorie și de modul de achiziționare (vezi mai sus)

Cum se ajunge acolo? Cel mai convenabil mijloc de transport este metroul; The Shard se înalță deasupra stației London Bridge. Nu există spații pentru biciclete și nici parcări pentru mașini.

În afară de priveliște mai există și alte atracții? Pe scurt, nu. Sunt câteva postere haioase cu personalități britanice în diverse ipostaze (ex.Regina Victoria stând la coadă la înghețată) și o muzică plăcută în boxele din lifturi, dar cu greu ar putea fi incluse la categoria ”value for money”.

Ce se întâmplă la celelalte etaje? Până la etajul 28 sunt birouri, urmate de 3 etaje de restaurante. Apoi vin la rând cele 18 etaje ale hotelului Shangri-La (cu o piscină la etajul 52) deasupra cărora se află 10 apartamente cu prețuri cuprinse între 30 și 50m£.

Sfaturi utile: Nu mergeți la The Shard cu bagaje mai mari de 55x38x20cm pentru că nu există garderobă și nu veți fi primiți. Un binoclu v-ar ajuta să vă orientați; sunt 12 telescoape digitale pe platformă, care oferă detalii despre clădirile din jur, dar cu siguranță vor fi la mare căutare. Și foarte important, verificați prognoza meteo: ideal ar fi să mergeți într-o zi cu soare, dar dacă ați luat deja bilete și plouă, nu intrați în panică – reprezentanții The Shard promit să vă reprogrameze într-o altă zi (nu se returnează banii, doar se poate alege o altă dată).

Comments

Iulian Sîrbu
Reply

The Shard e cumva poreclita “razatoarea de branza”? :D Si am impresia ca e facuta asa pentru a nu obtura privelistea spre Catedrala St. Paul.

danvasiliu
Reply

Da. Așa e. Lângă ”castravetele murat” au făcut o ”răzătoare de brânză”. Umor britanic :) Dar sigur nu au făcut-o așa pentru a nu obtura Catedrala, pentru că dacă asta au avut în minte nu prea le-a ieșit. Toată lumea se plânge că anumite priveliști au fost distruse.

Lucian
Reply

Dan, eu daca ajung iti voi da de stire inainte, sa ne intalnim la o bere. Asa cum am zis…
Va merge tatal meu in excursie la Londra in August si ii voi face cu siguranta rezervarea dinainte. Crezi ca trebuie cu mult timp inainte? Se plateste la rezervare sau cand ajungi acolo, stii cumva?

danvasiliu
Reply

Nu cred ca trebuie cu f mult timp inainte. Cel mult o zi. Si se plateste online in momentul rezervarii. Eu te astept la bere, cat oi mai fi pe aici :)

Lucian
Reply

Foarte interesant! Cand am fost eu la Londra unltima data (2009), The Shard nu exista…La prima vizita, nu il ratez. Din cate stiu se deschide luna acesta, nu?

Dan
Reply

Salut, Lucian! Ai spart gheata la comentarii! :) “The Shard” s-a deschis pe 1 februarie, dar cand mergi sa ai grija sa faci rezervare online, altfel te costa mai mult si nici nu ai certitudinea ca prinzi bilete.

Părerea ta contează! Spune-mi ce crezi!